Culturele projecten: in samenwerking met De Alkenaer


Onderdeel van Share2days missie is het bevorderen van verwondering en zelfstandig, kritisch denken. Het stimuleren van debat over maatschappelijke betrokkenheid en actief burgerschap in tijden van grote veranderingen. Er is zoveel gaande in de wereld en ook in eigen land volgen de ontwikkelingen elkaar snel op.

Wij organiseren culturele projecten in samenwerking met Stichting Cultuurpodium De Alkenaer. Een stichting die oorspronkelijk bij Share2day was begonnen, maar sinds 2023 is het een zelfstandige stichting geworden. De wereld is verdeeld en het is moeilijk om grip te krijgen op alle maatschappelijke en geopolitieke ontwikkelingen. Stichting Cultuurpodium De Alkenaer biedt geen kant-en-klare antwoorden, maar wil wel inspireren tot nadenken en verwondering. Ontdek hoe wij bijdragen aan dit bijzondere project.

Even terug in de tijd

Om een goed beeld te geven van waar De Alkenaer voor staat, duiken we eerst even de recente geschiedenis in. Ruim twintig jaar terug was de voorzitter van Share2day, Vincent van de Vrede, een student die een bijbaantje vond in de mooiste boekenzaak die hij zich kon voorstellen. En dat in zijn eigen stad, Alkmaar. De liefde voor antiquariaat De Alkenaer ontstond als bij blikseminslag. Een winkel vol boekenkasten, waar meer dan 100.000 boeken op de planken en in de opslag stonden, Op elk denkbaar gebied. Vensters op de wereld!

Na sluitingstijd zat hij vaak nog uren te lezen, links en rechts, met ondertussen muziek op. In nabijgelegen horecagelegenheden wisselde hij het lezen af met een kop koffie en een broodje. En hij dacht: kan dit niet ooit samenkomen, zodat veel meer mensen hiervan kunnen genieten?

Maar als student was dat een verre droom. En toch, een stip op de horizon was gezet. Altijd geloven dat het kan. Hopen dat het antiquariaat er nog even was ook natuurlijk….Joost Zwagerman noemde het ooit “de mooiste winkel van Alkmaar”. Frits Abrahams verwonderde zich over de encyclopedische kennis van de eigenaar van het antiquariaat in De Alkenaer, die zijn onbezonnen liefde voor boeken nog enigszins probeerde te koppelen aan koopmanschap, aldus Abrahams in de NRC: “Aan welke dooie schrijver verdien ik het meest?”, zo citeerde hij de eigenaar gretig. Maar beiden ervoeren ze de magie van deze verborgen wereld van op papier gesublimeerde menselijke ervaring.

In 2021 kocht Vincent het historische pand waarin De Alkenaer is gevestigd en waar Jan Oyevaar nu al bijna veertig jaar een antiquariaat heeft. Samen met medebestuursleden Bert de Raaf en Maartje van Meijel is De Alkenaer volop in ontwikkeling om een mooi cultuurpodium te zijn in het centrum van Alkmaar. De noodzakelijke verbouwing is momenteel nog gaande. De Alkenaer heeft in 2023 al vele mooie culturele evenementen op de agenda gehad en naar verwachting zal in 2024 het ook evolueren naar een een deel van ondersteunende horeca. Hoe bijzonder is de combinatie van boeken, debat, cultuur en heerlijke koffie? De Alkenaer; een kaleidoscopische plek vol boeken, maar ook een stukje horeca en een salon waarin debat, lezing, film en muziek volop willen meedoen!

Voor meer informatie wat er zoal plaatsvindt in De Alkenaer en wat wij organiseren, kijk op de website van Stichting Cultuurpodium De Alkenaer!