Fietsenplan: Elk kind een fiets

Samen met partners als Rataplan, de Voedselbank Alkmaar, de ANWB en de Gemeente Alkmaar organiseert Share2day binnen de HAL-regio het project ‘Elk kind een fiets’. Wat in 2019 kleinschalig begon, is inmiddels uitgegroeid tot een succesvol en bekend fietsenproject in onze regio. Steeds meer kinderen van ouders die dat niet kunnen betalen, kunnen zodoende van een fiets worden voorzien.

Het blijft een onwerkelijk idee dat we in een land leven waar aan fietsen geen gebrek is, maar waarin arme kinderen vaak maar met moeite -of niet- aan een fiets komen. Terwijl juist een fiets zo belangrijk kan zijn om mee te doen aan de samenleving. Om naar school te fietsen. Of sport. Of gewoon, naar een vriendje of vriendinnetje. Ook in de HAL-regio (Heerhugowaard, Alkmaar en Langedijk) zijn er veel kinderen voor wie dit geen vanzelfsprekendheid is. Armoede heeft vele gezichten en kinderen zijn daar dan ook vaak de dupe van. Help ons daarom onze ambitie te verwezenlijken om elk kind in onze regio van een fiets te voorzien!

Hoe het begon

Share2day begon in 2019 samen met partners Rataplan en de Voedselbank het Fietsenplan, bedoeld voor kinderen in minimahuishoudens die geen geld voor een fiets hebben. In 2020 werd dit project herhaald, waardoor er in totaal ruim vijftig fietsen konden worden verstrekt aan kinderen in armoede. Vervolgens sloten in het najaar van 2020 onder meer de Gemeente Alkmaar en de ANWB aan als partners en werden de krachten gebundeld onder de landelijk bekende naam Elk kind een fiets. Hierdoor kon het project worden vergroot en werden er in het eerste kwartaal van 2021 zestig fietsen verschaft aan kinderen uit minimagezinnen. Deze fietsen zijn voorzien van een technische garantie. Inmiddels staat de teller al bijna op honderd en we verwachten dit jaar ruim over de tweehonderd te gaan!

Meld je aan of doneer
Wilt u meer weten over dit project, zich aanmelden voor een fiets of er een doneren? Mail dan naar info@share2day.nl. De fietsen binnen dit project zijn bedoeld voor kinderen uit arme gezinnen. Derailleurfietsen kunnen we helaas niet aannemen, omdat deze duurder in het onderhoud zijn. De ervaring leert dat dames- of meidenfietsen (opoefiets) het meest geliefd is, maar in principe is alles welkom.

OPROEP: WIJ ZIJN NOG OP ZOEK NAAR PROFESSIONELE FIETSENMAKERS DIE KUNNEN HELPEN BIJ HET OPKNAPPEN. TEVENS ZIJN SPONSORS VAN HARTE WELKOM, OM DE ONKOSTEN VAN HET OPKNAPPEN TE HELPEN DRAGEN. ZO KUNNEN WE NOG MEER KINDEREN BLIJ MAKEN MET EEN FIETS!

Voor meer informatie over de eerdere edities, zie het artikel bij Rodi Media en bij Rataplan.