Fietsenplan: Elk kind een fiets

Samen met partners als Rataplan, Voedselbank Alkmaar e.o., ANWB, Leergeld en Gemeente Alkmaar organiseert Share2day binnen de HAL-regio het project Elk kind een fiets. Wat in 2019 kleinschalig begon, is inmiddels uitgegroeid tot het grootste fietsenproject in onze regio. Steeds meer kinderen van ouders die dat niet kunnen betalen, kunnen zodoende van een fiets worden voorzien.

Het blijft een onwerkelijk idee dat we in een land leven waar aan fietsen geen gebrek is, maar waarin arme kinderen vaak maar met moeite -of niet- aan een fiets komen. Terwijl juist een fiets zo belangrijk kan zijn om mee te doen aan de samenleving. Om naar school te fietsen. Of sport. Of gewoon, naar een vriendje of vriendinnetje. Ook in de HAL-regio (Heerhugowaard, Alkmaar en Langedijk) zijn er veel kinderen voor wie dit geen vanzelfsprekendheid is. Armoede heeft vele gezichten en kinderen zijn daar dan ook vaak de dupe van. Help ons daarom onze ambitie te verwezenlijken om elk kind in onze regio van een fiets te voorzien!

Het convenant dat met de partners en de wethouder werd ondertekend.

Hoe het begon

Op initiatief van Share2day werd in 2019 samen met partners Rataplan en de Voedselbank Alkmaar e.o. het Fietsenplan gelanceerd, bedoeld voor kinderen in minimahuishoudens die geen geld voor een fiets hebben. In 2020 werd dit project uitgebreid, waardoor er in de eerste helft van dat jaar ruim vijftig fietsen konden worden verstrekt aan kinderen in armoede. Vervolgens sloten in het najaar van 2020 onder meer de Gemeente Alkmaar en de ANWB aan als partners en werden de krachten gebundeld onder de landelijk bekende naam Elk kind een fiets. In 2021 sloot stichting Leergeld aan. Hierdoor kon het project worden vergroot en werden er in 2021 meer dan 300 fietsen verschaft aan kinderen uit minimagezinnen. Deze fietsen zijn voorzien van een technische garantie. Ook in 2022 loopt het project heel succesvol en is de verwachting dat we nog meer fietsen kunnen verstrekken!

Ingezamelde en opgeknapte fietsen staan bij het centrale verdeelpunt Rataplan te wachten om kinderen die in armoede opgroeien, meer mobiliteit en vrijheid te geven.

Meld je aan of doneer
Wilt u meer weten over dit project, zich aanmelden voor een fiets of er een doneren? Mail dan naar info@share2day.nl. De fietsen binnen dit project zijn bedoeld voor kinderen uit arme gezinnen. Derailleurfietsen kunnen we helaas niet aannemen, omdat deze duurder in het onderhoud zijn. De ervaring leert dat dames- of meidenfietsen (opoefiets) het meest geliefd is, maar in principe is alles welkom.

Voor meer informatie kunt u ook het factsheet downloaden.

OPROEP: WIJ ZIJN NOG OP ZOEK NAAR PROFESSIONELE FIETSENMAKERS DIE KUNNEN HELPEN BIJ HET OPKNAPPEN. TEVENS ZIJN SPONSORS VAN HARTE WELKOM, OM DE ONKOSTEN VAN HET OPKNAPPEN TE HELPEN DRAGEN. ZO KUNNEN WE NOG MEER KINDEREN BLIJ MAKEN MET EEN FIETS!

Voor meer informatie over de eerdere edities, zie het artikel bij Rodi Media en bij Rataplan.

En zie dit mooie filmpje over de actie op de Paardenmarkt, waar samen met de wethouder een samenwerkingsconvenant werd ondertekend.

Foto bovenaan artikel: impressie van de Fietsenactie op de Paardenmarkt, 20 mei 2022.